Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę z mąki razowej

Pizza to temat numer jeden na blogu. Często pytacie mnie o to jak zrobić pizzę bezglutenową, jak zrobić pizzę z kalafiora czy brokułów? Ostatnio dostałem e-mail od jednego z czytelników z prośbą o przepis na pizzę z mąki razowej.

ciasto na pizzę - mąka razowa żytnia

Pizza tymczasem to danie na tyle proste, z bardzo krótką listą składników, że moim zdaniem nie do końca możemy nazywać pizzą placek, w którym wymieniliśmy najważniejszy składnik – czyli białą mąkę pszenną – na coś innego.

Dlaczego tak jest? Odpowiedź jest bardzo prosta: smak ciasta do pizzy, jego struktura i wszystko co z nim związane to efekt zastosowania mąki pszennej odpowiedniego typu. Można oczywiście eksperymentować i mieszać różne rodzaje mąki, w tym razową, ale efekt nigdy nie będzie taki jak oryginał.

Mąka razowa

Mąka razowa żytnia jest stosunkowo ciężka i zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykła pszenna. Jeżeli chcecie spróbować przygotować takie zdrowsze pełnoziarniste ciasto, to polecam na początek użyć mojego standardowego przepisu na ciasto do pizzy i część mąki pszennej zamienić na inny, wybrany przez Was rodzaj mąki.

Zobaczycie wtedy jaka jest różnica. Ciasto będzie się trudniej wyrabiać, będzie słabiej rosło i zajmie to więcej czasu. Gotowa pizza nie będzie tak pulchna i lekka, będzie też miała inny kolor. Sami ocenicie, czy taka Wam pasuje. :)

Moim zdaniem, jeżeli kochacie pizzę ale nie możecie z różnych powodów jej jeść, to lepiej raz na jakiś czas zgrzeszyć i zajadać się prawdziwą przepyszną pizzą, niż udawać że zdrowsze zamienniki mąki pszennej dają prawie ten sam efekt.

tagi:

Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę z mąki razowej”

  1. Agnieszka pisze:

    Genialny :D pyszny polecam!! dziękuje za przepis. Zostało pare czereśni więc biore się za nalewkę ;)

  2. Jadwiga pisze:

    Ja od lat robię samodzielnie ogórki małosolne. Najbardziej smkują mi zalne gorącą zalewą. Pyszne są już drugiego dnia, poza tym są bardziej twarde i chrupiące.

  3. Jadwiga pisze:

    Ja od lat robię samodzielnie małosolne. Najbardziej smkują mi zalne gorącą zalewą. Pyszne są już drugiego dnia, poza tym są bardziej twarde i chrupiące.

  4. Jola pisze:

    No fajnie, bardzo dziękuję za ten przepis, ale co DALEJ ??? Mam już piękny zakwas a teraz jakie proporcje i jakie naczynie za chlebuś????

  5. Iwona pisze:

    Chleb bardzo dobry, robiłam go już trzy razy, jednak za trzecim razem okazało się że bardzo się zsycha. Od czego to może być zależne?

  6. Iwona pisze:

    Chleb bardzo dobry, zrobiłam go już trzy razy, jednak za trzecim razem okazało się że chleb bardzo szybko się zsycha, mimo że robiłam wszystko wg przepisu. Od czego to może zależeć?

  7. pasternak pisze:

    Łaaaa, przecież na zdjęciu jest PASTERNAK

  8. Mag pisze:

    Panie Tomku, już od ponad dwóch lat pałam miłością do Pańskiej pizzy, a teraz spróbuję zrobić te oto ogórki. Dam znać jak się zrobią:)

  9. Barbara Pogoda pisze:

    Zrobiłam ! Jest pyszne . Odkryłam w sobie nowy talent i często myślę o jedzeniu .
    Czy to myślenie , wyjdzie mi na dobre ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php