Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z świątecznych potraw. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości. Świetnie pasuje do nich świąteczny barszcz czerwony. Małe bułeczki z ciasta drożdżowego możesz napełnić również innym dowolnym farszem – mięsnym, kapustą z mięsem lub szpinakiem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.

Wybierając nadzienie z kapustą i grzybami, najlepiej rozłożyć proces przygotowania pasztecików na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, dzięki temu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Z tego samego farszu zrobisz również pierogi z kapustą i grzybami. Na drugi dzień zrób ciasto. Przepis  jest bardzo prosty. Paszteciki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Paszteciki serwuj z czerwonym barszczem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka (1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • kminek, mak lub czarnuszka do posypania pasztecików (opcjonalnie)

Paszteciki z kapustą i grzybami

Zobacz przepis na paszteciki w wersji filmowej:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie, następnie posiekaj i włóż do garnka oraz zalej wywarem z grzybów.

  3. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem.

    Paszteciki z kapusta i grzybami

  5. Przygotuj ciasto – drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  7. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  8. Ciasto krótko wyrabiaj i wyłóż na stolnicę (podsyp mąką).

  9. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, następnie ciasto pokrój na 4 paski. Na każdy placek wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi.

  10. Z ciasta zwiń rulon i zlep na całej długości łączenia. Powtórz z kolejnymi plackami.

  11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby łączenia były na dole.

  12. Rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką.

  13. Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 50 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

50 odpowiedzi na “Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami”

  1. Pawel pisze:

    Dobry prosty przepis na ciasto… Zamiast oleju uzylem roztopionego masla. Polecam farsz z soczewicy i suszonych pomidorow. Z pozostalego ciasta zrobilem calzone

  2. mlodadama pisze:

    Przepis na idealne paszteciki. Ogromny plus za ciasto, jest idealne, pyszne. Zapisuje i bede robic z innymi dodatkami i w roznych formach. Rewelacja!

  3. Skoki pisze:

    Przepis na ciasto rewelacyjny, naprawdę, jest perfekcyjny. Jeśli chodzi o kapustę, to ja ją najpierw zesmażam z zeszkloną cebulą w woku, potem dopiero zalewam wywarem z grzybów i tak to duszę jeszcze z grzybami. Wychodzą mi dwie blachy pasztecików, robię większe.

  4. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Tomku. Bardzo proszę o odpowiedź. Ile psztecików wychodzi w tego przepisu? W przybliżeniu.?

  5. Ania pisze:

    Paszteciki wyszły znakomite. Mięciutkie, delikatne i smaczne. Podczas pieczenia należy pamiętać o „indywidualnym sposobie grzania” swojego piekarnika. W moim paszteciki piekły się 10 minut na 1708C z termoobiegiem :-)
    Dziękuję za ten arcy-przdatny przepis !

  6. Laik pisze:

    Pierwsze raz piekłem ciasto drożdżowe paszteciki wyszły obłędne

  7. Agata pisze:

    czy gotowe można zamrażać

  8. Zlotko pisze:
    5

    Nie umiem nic upiec, a paszteciki wyszły pyszne :)

  9. Rejczel pisze:

    Paszteciki należy piec z termoobiegiem czy grzanie góra|dół?

  10. Syer pisze:

    Piec od dołu , góry, dół i górę razem czy termoobieg?

  11. Hanna pisze:

    Ciasto wyszło mi dość klejące, czy takie ma właśnie być? Coś czuję, że się nie uda :(

  12. Weronika pisze:

    Czy krojąc rulon w poprzek, mamy te kawałki rozwinąć? Czy jakoś po upieczeniu w miejscu cięcia połamać?

  13. Beata pisze:

    A dlaczego mamy zostaeic wode z gotowania

  14. olga0506 pisze:

    czy można zrobić wcześniej i zamrozić?

  15. Zdenek Osel pisze:

    Czy takie paszteciki można zamrażać ?

  16. Mama.w.domu pisze:
    5

    Pierwszy raz zrobiłam ciasto drożdżowe w taki sposób i wyszło super. Ja zrobiłam połowę z mięsem i połowę z kapustą i grzybami ale efekt jest świetny :) Polecam!

  17. Kamila pisze:
    5

    Rewelacja !!!

  18. Dominika pisze:

    Wyglądają naprawdę przepysznie :) Zaraz się za nie zabieram. Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych sukcesów :)

  19. Dorota pisze:

    Ciasto rewelacja. Jestem w szoku! Błyskawiczna robota. Ciasto wykorzystałam do zrobienia bułek z parówką i serem żółtym. Miodzio!

  20. Danuta. pisze:
    5

    Opolanka,01 05 2017.Chciałam się podzielić swoim przepisem na paszteciki.3 szklanki mąki 1/2 kostki drożdży kostka masła lub 1/2 kostki smalcu i 1/2 kostki margaryny1szklanka maślanki lub kefiru- jogurtu odrobina cukrusól Do mąki daję tłuszcz i rościeram na kruszonkęteraz dodaję drożdże rozpuszczone w maślance z cukrem wyrabiam ciasto ,i odrazu robię paszteciki.Polecam!

  21. Monika pisze:

    Pieklam pierwszy raz paszteciki wlasnie z tego przepisu i wyszly przepyszne ;) tak wiec polecam z czystym sercem ;)

  22. MAGDA pisze:

    Przepis świetny. Farsz przepyszny.Bardzo polecam

  23. Aniezzz pisze:

    Paszteciki są przepyszne. Miękkie nawet kilka dni po upieczeniu :-) Żałowałam, że robiłam z połowy porcji ;-) (wyszło 20 sztuk)

  24. barbara pisze:

    Zrobilam je na swieta, wyszlo mi ich ok 40 dosc wyrosnietych sztuk. Pyszne polecam.

  25. gosc pisze:

    dzis robilam paszteciki z tego przepisu na swieta-nie wytrzymalam i podjadlam -sa super !!!!

  26. Sulwia pisze:
    5

    Po raz pierwszy muszę podzielić się moja opinia:) paszteciki zrobilam dzis z mysla, ze jezeli nie wyjda to jutro zrobie inne. Dzieci właśnie zaczynają konczyc rulonik a ja dorabiam nowe ciasto. Polecam przepis- szybko, prosty a paszteciki bardzo smaczne- dziękuję

  27. Aleksandra pisze:

    Witam!
    Mam pytanie odnośnie zwijania pasztecików w rulon. Czy mogłabym dostać wizualną wskazówkę, jak to powinno wyglądać? :) Chcę, aby moje paszteciki wyszły jak te ze zdjęcia.
    Pozdrawiam serdecznie

    • kama pisze:

      Jesli mogę pomóc to podpowiem jak ja to robię (a wychodzą jak na zdjęciu:) po nałożeniu farszu na pasek ciasta – w formie paska po środku na całej długości ciasta- sklejam brzegi paska na górze, zakładając jeden brzeg na drugi, a przy przekładaniu rulonów na blachę kładę je łączeniem do dołu. Bardzo łatwe w wykonaniu;)
      Udanego wypieku

  28. kama pisze:

    Pierwszy raz skorzystałam z tego przepisu ponad rok temu i korzystam z niego za każdym razem gdy rodzina czy znajomi proszą o paszteciki:) zawsze wychodzą idealne! Dziękuję za przepis.

  29. grazyna pisze:

    wygladaja tak apetycznie ze napewno zrobie na wigilie dla mojej rodzinki pozdrawiam

  30. Beata pisze:

    Przepis suuper Polecam wszystkim Pozdrawiam serdecznie

  31. Dorota pisze:

    Witam! Czy farsz do pierożków należy zmielić?

  32. mari pisze:

    Jestem ciekawa, na ile sztuk pasztecików jest ten przepis?

  33. Aga pisze:
    5

    Dziękuję za przepis- ja go trochę zmodyfikowałam z braku drożdży-dałam tylko 8 g suszonych ( 1 paczuszka)-ciasto wyszło idealne więc myślę że zwykłych drożdży spokojnie można dać mniej niż w twoim przepisie. Do tej ilości mąki użyłam po ok. 60 dag kapusty i pieczarek. Fajny pomysł z krojeniem ruloników na blasze ( dawniej kroiłam na stole i zawsze kilka mi się rozwaliło przy przenoszeniu). Jeśli chodzi o ilość to wyszło 1,5 blachy takiej piekarnikowej, potem to zmieściło sie na 2 dużych talerzach-przyjechali niezapowiedziani goście i wszystko „wyżarli” tak że mój 4 latek załapał się tylko na 2 szt i płacz był nieziemski

  34. Kasia pisze:

    Ile tych pasztecików wyjdzie?

  35. spostrzegawczy pisze:
    5

    …”piecz, az narobia”… koloru. Komu maja narobic co i gdzie? Dobry przepis ale jezyk polski okrutny…

    • gosc pisze:

      nie jestes spostrzegawczy tylko wscibski. oczywiste ze trafiaja sie literowki badz bledy slownika, jesli nie jestes rownie blyskotliwy co spostrzegawczy powiem tylko ze prawdopodobnie autor mial na mysli „nabiora”. nie wplywa to na cxytelnosc przepisu wiec nie rozumiem ludzkiej uszczypliwosci.. na ktora reaguje uszczypliwoscia pozdrawiam

  36. Tatiana pisze:

    Ciasto boskie, farsz robiłam ze swojego przepisu, ale ciasto naprawdę polecam!

  37. Milena pisze:
    5

    Czy paszteciki można mrozić czy nie za bardzo? Bo zostało mi sporo farszu po robieniu pierogów.

  38. krysia_m_k pisze:

    Co zrobić z wodą w kapuście? Strasznie dużo jej zostało

  39. MAGDA pisze:
    5

    Paszteciki wyszły super. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php