Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pancakes, czyli amerykańsie placki ala Nigella Lawson

pancakes naleśniki nigella

Jeżeli znienacka nachodzi Cię potrzeba szybkiego zjedzenia czegoś z dużą ilością słodkich dodatków, czegoś co poprawi humor, a przy tym nie będzie podobne do batonika, to ten przepis jest dla Ciebie.

Przepis na to cudo spisałem bardzo dawno temu oglądając w telewizji program Nigelli Lawson. Od tego czasu co najmniej kilka razy go gubiłem, znajdowałem, odtwarzałem, modyfikowałem – teraz przyszedł czas na publikację przepisu na blogu, tak żeby spoczął w bezpiecznym miejscu i żeby łatwo było mi do niego wrócić :)

Pancakes’y to dość specyficzna potrawa. Zajadają się nimi głównie amerykanie. Kiedy swego czasu pracowałem w Wielkiej Brytanii jako kelner w restauracji obsługującej całe tabuny Amerykanów, na porządku dziennym było serwowanie pancake’sów z bitą śmietaną i bekonem – tak BEKONEM. Bekonem na naleśniku z bitą śmietaną. Na śniadanie. Dla dzieci, rodziców i dziadków. I nie, nie próbowałem tego nigdy na sobie.

Same pancakes’y polane miodem, lub w towarzystwie dobrej konfitury są bardzo fajną, okazjonalną pozycją w moim domowym menu.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • dwie łyżki cukru
  • jedno jajko
  • szklanka mleka
  • łyżka stopionego masła
  • dodatki: np. miód, syrop klonowy, konfitura, …

Przygotowanie pancakes’ów

  1. Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce, a następnie dodaję jajko, mleko i masło, i wyrabiam masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.

  2. Na dużej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) rozlewam niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki o średnicy ok. 7 cm.

  3. Kiedy na cieście pojawi się duża ilość pęcherzyków powietrza (patrz zdjęcie), przewracam placek na drugą stronę – jego kolor powinien być złoto-brązowy.

  4. Pancakes’y podaję z różnymi dodatkami. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

pancakes naleśniki nigella lawson

SMACZNEGO!

pancakes naleśniki nigella lawson

tagi: , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 33 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

33 odpowiedzi na “Pancakes, czyli amerykańsie placki ala Nigella Lawson”

  1. Agata pisze:

    Ooo super przepis…placuszki pyszne następnym razem zrobie z podwojnej porcji

  2. Edzia pisze:

    Rewelacja, pychota, wszystkim bardzo smakowały. Dziękuję za super przepis.

  3. TypowySeba pisze:
    5

    Ja polecam zamiast mleka użyć maślanki, wydaje mi się że są wtedy bardziej puszyste.

  4. Jagoda pisze:
    5

    Pyszniutkie,mięciutkie,rewelacja!!!! Z dodatkiem serka mascarpone wymieszanego z domową konfiturą z malin…niebo w gębie :-) Córcia zajada się placuszkami z syropem klonowym.Łatwo,szybko i pysznie,super przepis!Pozdrawiam autora.

  5. Patrycja pisze:

    Mam pytanie, czy po zrobieniu masy można część wstawić do lodówki by użyć jej następnym razem (na przykład następnego dnia)?

  6. Katarzyna pisze:

    A czy zamiast zwykłego mleka można dodać mleko kokosowe bądź też inne roślinne?

  7. Klaudia pisze:
    5

    Pierwsze przepis, który sprawdził się smakowo ( wcześniej czuć było sodę lub coś było niedopracowane ). Teraz placuszki wyszły mi cudne – puszyste, mięciutkie i smaczne. Polecam!

  8. Werczi pisze:

    Mam radę dla osób, które chcą mieć bardziej puszyste placki. Wystarczy przesiać mąkę. Ja tak robię i wychodzą idealnie :3

  9. zła pisze:
    5

    Oczywiście najłatwiejsze przepisy mi jak zwykle nie wychodzą. Zabieram się za robienie tych placków już chyba piąty raz, i jak zwykle wychodzą białe zakalce. Myślałam ,że może zbyt krótko smażę, ale nie..one są wciaż białe a w środku zakalce. Jakaś rada albo pomysł, dlaczego tak się dzieje ? Już nie mam siły, znowu ciasto poszło do śmietnika :/

  10. Zuza pisze:

    A jak zrobić na słono?

  11. Jula pisze:
    5

    Czy można dodać jabłka?

  12. Natalia pisze:

    co zrobić żeby wyszły takie puszyste ? wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a są strasznie płaskie ..

    • nessuno pisze:

      ja zrobiłam według przepisu i mam mega puszyste. :) może Pani dodała za mało sody.

      • Tomek Lach pisze:

        bardzo możliwe że masz rację Nessuno – warto eksperymentować i dochodzić metodą prób i błędów do idealnych proporcji

    • Aga pisze:

      Nie trzeba dodawać sody wystarczy łyżeczka proszku do pieczenia. Moje proporcje są 250g ricotty/100g mąki przesianej/ łyżeczka proszku do pieczenia/ dwa żółtka (białka ubić osobno)/ 100ml mleka/5 łyżek cukru. To wszystko zmieszać na jednolitą masę A na końcu dodać ubite białka i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Na patelnię bez masła lekko rozgrzaną wylewać taką jedną pełną łychę ciasta i czekać 2-3 minuty aż paluszek się będzie po podważeniu łopatką odklejał od patelni- wtedy przewracać. Nie wyjdzie Ci zakalec, to ricotta tak wygląda w środku, spróbuj zanim wyrzucisz.

  13. Natalia pisze:

    moje wcale nie wyglądają jak te na zdjęciu, a wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszły jakieś płaskie

  14. AdaAda pisze:

    Wreszcie przepis, w którym wszystko jest dobrze wytłumaczone a proporcje składników odpowiednie. Nie miałam sody oczyszczonej, więc dodałam troszkę więcej proszku do pieczenia… I też wyszły :)

  15. Magda pisze:

    Cześć, jestem Magda i przypadkowo weszłam na twoją strone, spodobała mi sie bo są dobre przepisy i ogólnie strona dobrze ułożona :) Co do przepisu… wygląda smakowicie tylko że nie mam w domu sody oczyszczonej, jest ona koniecznie potrzebna czy mozna ją zastąpić czymś ?

  16. Seff pisze:

    mam pytanie, ile około wyjdzie pancaków z tej porcji?
    PS. Uwielbiam twojego bloga! Mam nadzieję, że jeszcze długo będziesz zamieszczał przepisy :)

  17. Nesa pisze:

    Pychotka , najlepsze nalesniki jake zrobiłam :) baardzo dziękuje za przepis , beda gościć u mnie częściej

  18. ankers pisze:

    i kolejny przepis do kolekcji :) co ciekawe – placuchy wykonane własnoręcznie przez mężusia :)

  19. Mateusz pisze:

    No to miałem pyszną kolację ;-) Twoje przepisy zawsze wychodzą :P

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki za komplement! :) Pewnie wychodzą dlatego, że wszystkie są sprawdzone po kilka razy przed publikacją na blogu – w przeciwieństwie do tego co znajdziesz w kolorowych czasopismach ;-) W sumie to niekompetencja magazynów i portali z przepisami była jednym z powodów założenia bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php