Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Naleśniki

Naleśniki

Naleśniki to jedna z najprostszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania.

W tym wpisie przedstawiam podstawowy przepis na naleśniki, ale zapraszam Cię również do Akademii Smaku, gdzie znajdziesz kilkadziesiąt pomysłów na przyrządzenie i podanie naleśników. Sprawdź >>>

Zobacz film z przepisem:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przyrządzenia naleśników

naleśniki przepis

Jak widać na zdjęciu dużo tego nie ma ;) Nie będę też podawał szczegółowych proporcji w gramach – po prostu nie ma to większego sensu. Kiedy przygotujesz naleśniki kilka razy, nie będziesz już więcej potrzebowała przepisu.

Czego więc potrzeba do przygotowania ok. dziesięciu średniej wielkości naleśników:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  • Jedno jajko
  • Szczypta soli i cukru
  • Jedna łyżka oleju

Przygotowanie naleśników

  1. Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie.

  2. Następnie do miski wlewam mleko i dodaję jajko.

  3. Dodaję szczyptę soli i szczyptę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego.

  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody.

  5. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni.

  6. Kiedy naleśnik z wierzchu straci płynną postać (czyli będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki), przewracam go na drugą stronę przy pomocy odpowiedniego narzędzia lub podrzucając go wprawnym ruchem patelni (to wersja dla zaawansowanych;) ).

  7. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron (jak na zdjęciu). Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

SMACZNEGO!

naleśniki przepis

Zobacz również

tagi: , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 123 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

123 odpowiedzi na “Naleśniki”

  1. pako_smakuje pisze:

    kolejny super przepis odczarowujący tajniki kuchni. Prosty i działa. Faktycznie ciasto musi być rzadsze niż wygląda :)

  2. Tomasz pisze:

    Robiłem ostatnio ten przepis bez oleju i też wyszło ok :)

  3. oski pisze:

    no dobra, muszę napisac, bo po przecytaniu aby się nie przejmowac tym ile czego przestałem czytać i napisałem komentarz. – jest napisane ile czego.

  4. Grazyna pisze:

    Pyszne

  5. Ania pisze:

    Tylko jak obejść fakt, że:
    – Nie używam mąki z pszenicy (choćby z tego względu, że pszenica w jej obecnej odsłonie jest „be”, serio). Nie jemy pieczywa z jej choćby dodatkiem, nie jemy też makaronów, ciastek z nią. O tej roślinie mogłabym niestety długo i niestety w samych negatywach. Jedyne jej pozytywy to to, że dobrze się sprawdza w kuchni. Jednak zdrowia nie dodaje. Kilogramy – tak :-)
    – Nie używamy od lat (zwłaszcza słodkiego) mleka krowiego
    – jajka jemy, ale tylko w tej postaci, że białko ścięte a żółtko – zupełnie nie.

    Na razie zrobiłam naleśniki z mąki orkiszowej, białka jajek i wody. Tłuszcz z kokosa rafinowany.
    Wyszły pyszne…talarki. Powstały bowiem krążki o średnicy ok. do 4 cm. Farsze (kilka) położyliśmy sobie obok chrupiących krążków.

    Proszę jednak o odpowiedź. Miały być naleśniki :-).
    Ania

  6. Emi pisze:

    Na filmie ilość mleka jest większa od tej na stronie internetowej wiec ile tego mleka dać,szklankę czy szklankę i jeszcze 1/3 szklanki. Miało być prosto

  7. ULA pisze:

    Cześć Tomek, musiałam sobie przypomnieć jak Ty je robisz, nie chcę żeby mi się rozlatywały mam warzywne coś na patelni, co będzie dobrym nadzieniem, i wymyśliłam sobie śniadanie à la burrito, najważniejsze, że cieplutkie, szybkie i smakowite, dzięki!
    Happy New Year!

  8. Wiktoria Markiewicz pisze:

    Bardzo pyszne u mnie w domu każdemu skanuje ❤️

  9. Lenn pisze:

    Robię z jagodami

  10. stachu pisze:

    wyszło ok ciasto troche zbyt twarde
    moze za duzo maki dałem

  11. KRZYSIEK pisze:

    BARDZO DOBRZE OPISANE NIEMOŻNA BYŁO TEGO LEPIEJ OPISAĆ WIELKIE DIĘKIIIII

  12. Zosia i Sylwusia pisze:

    Mam tylko 2 lata, ale już umiem pisać i gotować.

    Idę jutro z mamą za plac zabaw i będę się bujać na skrzypiącej huśtawce. Mama mówi, żebym się nie przejmowała i piskała do woli, bo te sasiądy to są chamy.

  13. Mmh pisze:

    Ja dodaje jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia i wtedy są fajne puszyste.

  14. emilka pisze:

    mam 12 lat a wyszły rewelka :)

  15. Anka pisze:

    Pierwszy raz w życiu udały mi się naleśniki :)
    Dzięki wielkie- już prawie wpisałam je na „czarną listę koszmarów kuchennych”.

  16. Wiktoria pisze:
    5

    Mam tylko 13 lat I nigdy nie umiem poradzic sobie w kuchni. Tym razem zrobilam cos przepysznego! Dziekuje za pomoc.

  17. Julka pisze:

    nie cierpię naleśników… kojarzą mi się z biedą w domu, ale…ALEEE mam dość sporo opieniek i chcę zrobić naleśniki z farszem grzybowym, może takie krokiety… mam nadzieję, że naleśniorki wyjdą bo fajnie Pan je opisał .. ale jak nie wyjdą to Pana znajdę ;) na następnym przepisie :) :) pozdrawiam Julka Mikusek

  18. Anka pisze:

    Ja uwielbiam naleśniki w każdej postaci i ilości. Mam też dzięki dobrym radom #BabciaSzymanowska dotyczące naleśników np. dodanie wody gazowanej albo odstawienie na jakiś czas przed pieczeniem :D Polecam wypróbować.

  19. Darkness pisze:
    5

    Świetny przepis, ja dodałam olej do masy i smażyłam na suchej patelni – naleśniki wyszły boskie :)

  20. Patka pisze:
    5

    Super , dzięki tobie moje naleśniki zawsze wychodzą pycha

  21. Ewa pisze:

    Świetne ! Posmarowałam jogurtem ,dodalam truskawki i złożyłam. Pyszne :)

  22. Kudłaty pisze:

    Jeszcze długa droga zanim nauczę się jak robić dobre naleśniki, ale jest coraz lepiej! Na pewno nikogo nie poczęstuję tymi, które właśnie wysmażyłem, ale dało się zjeść :) Wciąż w kuchni najlepiej wychodzi mi gotowanie wody :p

  23. Edi pisze:

    Fajny przepis – wyszło. (tylko nie chciała a chciał)
    Dzięki

  24. Garola pisze:
    5

    Super nalesniki, proste przygotowanie. DZIEKUJE!!!

  25. Agnieszka pisze:
    5

    Nalesniki rewelacyjne prawdziwe proste i smaczne takie jakich szukalam i pierwsze z mnostwa przepisow ktore mi sie udaly:)dziekuje za przepis juz ze mna zostanie

  26. wk pisze:

    Wychodzą super, nareszcie takie, jak moja babcia smażyła. Bardzo smaczne i nie rozwalają się przy obracaniu na patelni. To, czy trzeba dolać więcej mleka, zależy od rodzaju mąki – jedna chłonie więcej, inna mniej. Dzięki za przepis i pozdrawiam!

  27. Lena pisze:

    Super przepis!!!!!!❤❤❤❤
    Pozrawiam,
    Lena z Gliwic, 12 lat

  28. Magdi pisze:
    4

    Ciasto smakowo ok, ale bez wody – bardzo, bardzo gęste. Jak zaczęłam rozrzedzac, trudno mi było „złapać” proporcje.

    • Garola pisze:

      zrob dokladnie jak w przepisie, dodaj tylko jedna czwarta szklanki wody, albo mniej – gestosc ciasta to jak smietana – inny forma kontroli cisata to: z lyzki powinno ciasto splywac, ale powinno pokryc lyzke cienka warstwa

  29. Darek Wdw17i pisze:

    Bardzo dobry i prosty przepis, taki dla ludu, zagonionego, Tomek, jesteś wielki, wielki szacun, pozdrawiam i życzę dużo radości,

  30. Oli pisze:

    Dziękuję za ten przepis. Idealny, właśnie czegoś takiego szukałam, a nie jak te supermiekkie superrozpadajace się, udziwniane i jedynie idealnie nadające się do wyrzucenia. Jeszcze raz dziękuję. Będę takie smażyć dzieciom.

  31. Alicja pisze:
    5

    wyszły idealne :)

  32. ZozoleQ pisze:

    Naleśniki wyszły superowe ! Pierwszy raz w życiu robiłam sama naleśniki i już zawsze będę korzystać z tego przepisu ! <3 Wzielismy je zamiast kanapek jak jechaliśmy do niemiec jak kanapek zawsze jest kilka to naleśników musiała być cała góra bo takie pyszne

  33. Patryk pisze:

    Mniam Ten przepis jest znakomity ! ☺

  34. adam pisze:
    4

    super przepis z tym podrzucaniem zaawansowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php