Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ziemniaki z blachy

Domowy fast-slow-food w najlepszym wydaniu. Jeżeli lubisz frytki i ogólnie ziemniaki, to na pewno zakochasz się w tym przepisie od pierwszego kęsa! :) Mały przy nich roboty, a radości co niemiara.

Ziemniaki z blachy pieczone

Do zrobienia pysznych pieczonych ziemniaków potrzebujesz:

  • ziemniaków – ja zużywam zwykle cztery/pięć dużych na dwie osoby
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • dwie łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki kroję na połówki, a następnie na cienkie półksiężyce (2-3 mm).

  2. Ząbki czosnku rozgniatam lekko przy użyciu dużego noża, tak żeby pozostały w łupkach i w jednym kawałku – tak popękane na pewno się nie spieką na węgielki, a dadzą ziemniakom rewelacyjny zapach.

  3. Pokrojone ziemniaki wrzucam razem z czosnkiem do miski, posypuję solą i rozmarynem, a na koniec polewam oliwą z oliwek.

  4. Zawartość miski dokładnie mieszam i rozsypuję równomiernie na blachę, tak żeby plastry ziemniaków nie przykrywały się nawzajem – tylko wtedy ładnie podpieką się z góry i z dołu.

  5. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na ok. 20-30 minut. Ziemniaków trzeba jednak doglądać, żeby wyjąć je w idealnym momencie – kiedy już pięknie się przypieką na złoty i brązowy kolor.

Ziemniaki z blachy

Uwielbiam takie pieczone ziemniaki w towarzystwie jajka sadzonego i szklanki kefiru. Równie dobrze sprawdzają się jednak nawet jako przekąska do piwa zastępując frytki – a co jeszcze fajniejsze roboty przy nich jest niewiele więcej niż przy upieczeniu frytek z mrożonki :-)

Dobre!

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Ziemniaki z blachy”

  1. BabciaMania pisze:
    5

    To jest rewelacyjny dodatek do wszystkiego. Juz niebawem beda mlode ziemniaki ktore ja tylko dobrze myje i pieke w tem sam sposob. Pycha!Twoje przepisy sa naprawde swietne- lubie tu zagladac aby powrocic do smakow z odleglych lat…m. im gotujac rosol wedlug Twojego wydania.Pozdrawiam serdecznie-BabciaMania

  2. Schlüsseldienst in Köln pisze:

    No jeśli chodzi o ziemniaki to tylko z blachy, a nie jakieś tam frytki :)

  3. Zajadam.pl pisze:

    Andrzej gdybyś zajrzał na blog, to byś doczytał że rozmaryn to obowiązkowa sprawa w tym przepisie ;)

  4. doskoanałe też są z rozmarynem

  5. Zajadam.pl pisze:

    Dagmara zawsze możesz sam czosnek powyjadać – jest mięciutki jak masełko :)

  6. Dagmara Gdala pisze:

    myślę, że nawet ja sobie z tym poradzę, choć moja dieta wyklucza pieczone :P :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php