Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kurczak w marynacie prowansalskiej

kurczak-w-marynacie-prowansalskiej

Marynata prowansalska to takie moje małe odkrycie ostatnich miesięcy. Jest prosta w przygotowaniu, wszystkie składniki zawsze mam pod ręką i pasuje do praktycznie każdego rodzaju mięsa.

Marynata prowansalska – składniki

  • Ostra musztarda dijon – kilka łyżek, lub więcej w zależności od upodobań
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak w marynacie prowansalskiej

Mój ulubiony sposób wykorzystania tej marynaty to marynowane filety z udek kurczaka upieczone na grillu lub w piekarniku.

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą
  2. Mięso dzielę na odpowiednie do pieczenia porcje, zalewam marynatą, mieszam dokładnie aby wszystkie kawałki się nią pokryły i odstawiam na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  3. Tak przygotowane kawałki kurczaka grilluję lub piekę w wysokiej temperaturze do momentu aż zaczną się pięknie rumienić, a wewnątrz będą jeszcze soczyste.
  4. Podaję z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub warzywną zapiekanką.

kurczak-marynata-prowansalska

tagi: , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 17 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

17 odpowiedzi na “Kurczak w marynacie prowansalskiej”

  1. Patrycja pisze:

    a można to usmażyć na patelni czy wtedy straci swój smak?

  2. Wacek pisze:

    niedawno trafiłem na Twoją stronę. i po przepisach wiedziałem, że nie jeden przepis stąd podkradnę. dzisiaj padło na kurczaka. kupiłem całą sztukę, wiadomo taniej i po rozebraniu został zamarynowany marynatą z Twojego przepisu. część została z grillowana dzisiaj / bez szaleństw bo w piekarniku/ a reszta jutro. dzisiejsza porcja wyszła niesamowita, jutrzejsza po całej nocy marynowania się będzie na pewno jeszcze lepsza! świetne przepisy! są w moim stylu proste i smaczne, bez nadęcia. pozdrawiam gorąco
    Wacek

  3. Adrian pisze:

    Przepis super, tylko jedno pytanie: jak dlugo piec zeby mieso nie wyschlo i bylo soczyste?

  4. a mnie zaciekawiła zapiekanka warzywna w opcji podania tego kurczaka, czy zalewasz warzywa jakims sosem?

  5. Wyglada smacznie :-P

  6. Marta Baran pisze:

    robie w sobote:))))))) super

  7. Bea Antośka pisze:

    Wygląda pysznie. Ślinotok :)

  8. Właśnie zostałem Twoim fanem. Winszuję ^^

  9. Kinga Teske pisze:

    O, i juz mam obiadek na sobote! :)

  10. Mateusz – zaoszczędzisz na wodzie! Jestem ciekawy jak to smakuje! Takiego połączenia jeszcze nie testowałem.

  11. tymrazem.pl pisze:

    Kurczak z musztardą to dobre połączenie :)

  12. Jeśli dam normalną musztardę zamiast najostrzejszej to czy bardzo zbezczeszczę to danie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php