Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem pojawia się na moim stole kiedy tylko mam ochotę zjeść coś lekkiego i sycącego zarazem. Szybko, prosto i z pomocą kilku przypraw bardzo wyraziście. Mniam!

Makaron ze szpinakiem

Nie daj się zmylić szpinakowi – to że często ląduje na naszych stołach niedoprawiony i bez wyrazu nie znaczy, że nie da się go przyrządzić z charakterem. Jeżeli jeszcze tego nie wiesz, sprawdź jakie cuda ze szpinakiem robi dodatek czosnku, soku z cytryny i przede wszystkim gałki muszkatołowej.

Zobacz również film z przepisem na pesto ze szpinakiem, które będzie świetnym (ale nie obowiązkowym) dodatkiem do takiego makaronu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Przepis na makaron ze szpinakiem

Przepis przedstawia proporcje na danie dla czterech osób

  • Porcja dobrego makaronu, np. tagliatelle, płaskie spaghetti, a nawet świderki (jak widać na zdjęciu użyłem płaskiego spaghetti)
  • 250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
  • 150 ml śmietanki 36%
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozmrożenia szpinaku.

  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania – na przygotowanie całej wystarczy ok. 10 minut, więc można to zrobić w czasie kiedy makaron będzie się już gotował.

  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.

  5. Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.

  6. Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu, tak by sos lekko lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.

  7. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość startym żółtym serem.

Makaron ze szpinakiem

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 61 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

61 odpowiedzi na “Makaron ze szpinakiem”

  1. asia pisze:

    zrobilam makaron ze szpinakiem z podobnych proporcji dodalam sok z polowy duzej cytryny i sos wyszedl zolty i kwasny gdy do dania dodawalam sama smietanke sos byl bialy i lekko slodki to wina za duzej ilosci soku z cytryny czy tak wlasnie ma byc

  2. Bożena pisze:

    Makaron wyszedł przepyszny, robiłam wiele razy kilka lat wstecz prawdopodbnie zaraz po opublikowaniu przepisu. przez dłuższy czas regularnie zagladałam do Was bo rodzinka była zawsze zadowolona z dań.
    Gotowałam w zasadzie same makarony bo uwielbiam. polecam równiez makaron z warzywami zapiekany oraz wersje z dynia, mascarpone i szpinakiem – ten to dopiero pychota.
    od ponad roku jestem zmuszona gotowac bez czosnku i cebuli. musze przyznac ze potrawy tak zmodyfikowane też nam smakują. Czekam na kolejne proste przepisy jak ten powyżej najlepiej bez czosnku no i wegetarianskie.
    Pozdrawiam.

  3. Kasia pisze:

    Robię to od lat, ale zawsze do tego łosoś gotowany na parze lub pieczony w piekarniku:-) polecam!

  4. Kasia pisze:

    A czy można dodać mięsa mielonego? Byłoby pysznie.

  5. Marika pisze:
    5

    Genialnie wyszło. Dodałam do makaronu oliwę smakową z oregano. Pychota!!!

  6. Maria pisze:
    5

    Pycha zaraz robię . Ja do szpinaku często zamiast czosnku dodaję chrzan. Spróbujcie nie pożałujecie .

  7. delicja pisze:

    a ja,do szpinaQ dodałem gorgonzoli . Czujecie i smakujecie już :);) mmmmmmniam

  8. Petitt84 pisze:
    5

    Wyśmienite danie, polecam każdemu.

  9. Petitt84 pisze:
    5

    Pyszne danie, mniaaa polecam każdemu kto ma jeszcze wątpliwości, czy robić czy też nie:)

  10. Magda pisze:
    5

    Dziś zrobiłam -wyszło super. Dałam śmietanę 18% bo nie miałam 36% i zamiast soku z cytryny dałam szczyptę kwasku cytrynowego. Naprawdę rewelacja:)

  11. Niki pisze:

    Palce lizać. DZIĘKUJĘ

  12. smerf pisze:

    Witam, w jaki sposób rozmrozić szpinak? :)

  13. Patryk pisze:

    Ja dzisiaj zrobię ten przepis z liśćmi buraka liściowego. Podobno świetnie zastępują szpinak. zobaczymy, jaki będzie efekt. na pewno dam znać jak wyszło :P

  14. Ula pisze:

    Witam a czy zamiast 36 % śmietany mozna użyć 18% ?

  15. Skullroses pisze:
    5

    Najlepszy przepis na makaron ze szpinakiem! Dziękuję i polecam wszystkim.

  16. b.k. pisze:
    5

    Rewelacja, prosty przepis, ale jaki efekt! Rodzina zachwycona obiadem:)

  17. Żaneta pisze:

    Zauważyłam, że dodajesz do szpinaku śmietanę. Niektórzy jednak robią to na odwrót tzn. do śmietany dodają szpinak. Robi to jakąś różnicę?
    Pozdrawiam :)

    • Tomek Lach pisze:

      Jak wychodzi smaczny makaron to nie ma żadnej różnicy ;) Ja dodaję mało śmietany i dlatego dodaję ją na koniec, żeby nie wyparowała całkiem zanim szpinak nie zmięknie

  18. Joanna ColBra pisze:
    5

    Znalazłam ten przepis szukając czegos dobrego co można zrobić na szybko i bez mięsa . Zrobiłam według przepisu ale dodałam prawie cały słoiczek pesto.Moje dzieciaczki się zjadamy a i ja powiem ze niebo w gębie. Dziękuję za ten przepis.Napewno będzie często wykorzystywany

  19. Gosia pisze:
    5

    Drugi raz korzystam z tego przepisu…. Jak dla mnie bajka, wcześniej nie chciałam nawet patrzeć na szpinak, ale od kiedy wypróbowałam ten przepis zmieniłam zdanie :) dzięki :)

  20. Paulina pisze:
    5

    Uwielbiam szpinak, szczególnie z makaronem! Gałkę odkryłam niedawno, wcześniej w szpinaku lądowała tylko cebula i czosnek :) No i oczywiście ser!

  21. ladyC pisze:

    pyszny :)

  22. angela pisze:

    Fajny i prosty przepis:)
    Ja robię że świeżego szpinaku, nawet go nie kroję. Gotuję się szybko i nie wychodzi papka.
    Czosnku nie dodaję, ale za to przed podaniem dorzucam pokrojony w centymetrowa kostkę serek camembert. A i sos robię z odrobiną mąki, żeby był gęstszy.
    Pożyteczne jest to, że można się wzorować na czyimś przepisie i samemu dorzucac coś od siebie;)
    Dzięki
    Pozdrawiam:)

  23. szczęśliwamama pisze:
    5

    Pyszny,jeden z niewielu obiadów który smakuje całej rodzinie ; ) ja dodaje pierś z kurczaka :)

  24. kasia pisze:

    mam zamiar jutro zrobic -napisze jak mi sie udalo

  25. AsiaM pisze:
    5

    Własnie jem i muszę podziękować za przespis bo wyszło pysznie :)

  26. nada pisze:
    5

    dzekuje za przepis

  27. Magda-Balbina pisze:
    5

    Trafiłam tu przypadkiem, po tym, jak w zamrażalce znalazłam zamrożony brykiet szpinaku. Narobiłeś mi takiej ochoty na makaron ze szpinakiem, że nie mogłam się oprzeć. Okazało się zresztą, że wszystkie składniki mam w swojej kuchni, więc 30 min temu zabrałam się za gotowanie, a teraz leżę do góry brzuchem z przejedzenia ;) Wyszło przepysznie! Dodałam jeszcze do szpinaku trochę fety, bo akurat miałam w lodówce i kawałki żółtego sera. Dzięki wielkie za ten przepis, na pewno będę do niego wracać! :)

  28. Eliza pisze:
    4

    Pyszne, wkroiłam jeszcze troszeczkę bardzo ostrego żółtego sera. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  29. Movirto pisze:
    5

    Mimo, iż na co dzień jestem mięsożercą, to danie jest przepyszne!!Pozdrawiam!!

  30. Justyna pisze:

    pyszne wyszło ! pozdrawiam

  31. AnnEmilia pisze:

    Zrobiłam dzisiaj na obiad, wyszło pychota! Dziękuję za przepis Tomku, właśnie takich prostych mi potrzeba, bo w gotowaniu raczkuję:)

  32. su pisze:
    5

    Lubimy szpunak, jednak zawsze jemy go z ziemniaczkamu i jajkiem albo w lasagni. Uwiekbiam ten przepis!!! Dodaje jeszcze boczek podsmazony i fete do wersji de luxe :) bede tu zagladac napewno!

  33. Marlena pisze:
    5

    Makaron wyszedł super! Od siebie dorzuciłam brokuła, bo zostało mi kilka różyczek i natkę pietruszki. Następnym razem posypę jeszcze parmezanem, żeby było jak we włoskiej restauracji ;) Polecam serdecznie zarówno przepis podstawowy jak i mój „wzbogacony”! :)

  34. br pisze:
    5

    jestesm Ci wdzieczna, zawsze lubilam makaron ze szpinakiem, ale nie umialam robic i musialam jadac na miescie, a teraz bede mogla robic wygodnie w domu :) wyszlo pyyysszne :)

  35. Ola z przedszkola pisze:

    Danie błyskawiczne, dzięki za przepis! Tylko dlaczego wyszło tak szalenie gorzkie? Kojarzę to danie ze stołówki, w której często jadam, tam szpinak jest raczej słodki (dodają cukru?) i łykowaty. U mnie wyszło gorzko – bezsmakowo – cierpkie ;)

    • Tomek Lach pisze:

      szpinak nie jest gorzki i cierpki, więc albo coś nie tak poszło z przyprawianiem, a może któryś ze składników był zepsuty?

    • ania pisze:

      Gorycz w szpinaku czesto pochodzi od czosnku z ktorego moze juz powoli zaczyna wyrastac szczypiorek jezeli go smazymy to musimy usunac ze srodka te wyrastajace zielonkawe szczypiorka i dopiero na patelnie

    • Gina pisze:

      Ta okropna jak piszesz gorycz pochodzić może z czosnku.Trzeba go podsmażyć kilka sekund nie dłużej bo danie będzie nie do zjedzenia właśnie z powodu goryczy.

    • kerry pisze:

      Tez przypuszczam, ze goryczka pochodzi ze zbyt mocno przysmazonego czosnku. Bo tak naprawdę to powinno się tylko delikatnie podgrzewać tluszcz, zeby czosnek puścił soki.

  36. Aga pisze:
    5

    Uwielbiam szpinak i cieszę się, że znalazłam propozycję podania go z gałką muszkatołową, pycha!!! Dzięki Wam odkryłam tez smak pesto bazyliowego(nie miałam okazji wczesniej :D). Szybko, zdrowo i przepysznie!

  37. Skierka pisze:
    5

    Bardzo szybki i jeszcze bardziej smaczny!!! Jeszcze nie raz zagości na moim studenckim stole :)

  38. lola pisze:
    5

    pyszne teraz bedziesz mi towarzyszyc co dnia :) jestem zona szkota ktory lubuje sie polskiej kuchni, dziekuje za wiele pomyslow x

  39. Daria pisze:

    Ile makaronu na taką porcję szpinaku i na ile osób jest taka porcja dania?:)

    • Tomek Lach pisze:

      Przepis przewidziany jest na dwie-trzy porcje, a ilość makaronu najlepiej dobierz wedle własnego uznania bo to zależy od apetytu i możliwości „zjadacza” :) Myślę że na dwie porcie trzeba liczyć ok. 200 g marakonu

  40. Patysia pisze:
    5

    Już od dłuższego czasu śledzę Twój blog – kilka posiłków wykorzystałam w swojej kuchni, ale dopiero teraz postanowiłam napisać.Od maja ubiegłego roku moja kuchnia przeszła metamofrozę i teraz jemy z Małżonem wszystko co zdrowe, świeże i niekalorycznie, poszukuje prostych i lekich posiłków, a zarazem sycących. Czy pojawią się u Ciebie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, gryczanej?Zrobione! Zamiast śmietany (nie używam..) lekki serek kremowy – pyszniutkie wyszło! Zaraz jeszcze zabieram się za zupę z botwinki, bo już tak długo leży umyta w lodówce, że zaczęła mnie wołać :)Pozdrowienia z Wysp B :)

    • Tomek Lach pisze:

      Patysiu dziękuję za Twój komentarz. Świetnie się to czyta i bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów! :) Kasze gryczana czy jaglana to jest coś co w mojej kuchni zawitało na stałe nie tak dawno temu i na pewno zaczną się pojawiać przepisy na nie już niebawem, muszę tylko być pewny, że to co publikuję jest sprawdzone przeze mnie osobiście :)

    • Piotr pisze:

      Serdecznie Wszystkich witam,
      mam pytanie do Patysi, co to jest „lekki serek kremowy” ?
      Piotr

    • br pisze:

      podlaczam sie pod pytanie. Czy mozna zastapic czyms taka ciezka, kaloryczna smietane, w takich i podobnych przepisach? Pytanie tez do Autora bloga

  41. Lubięszpinak pisze:
    5

    Polecam zamiast śmietanki dodać serek mascarpone, zmienia smak potrawy i jest przeeeepyszne :) gorąco polecam, bo to danie jest szybkie, łatwe i bardzo pożywne!

  42. Paweł Rabinek pisze:
    5

    Wygląda lekko, apetycznie i na pewno zdrowo :) Zapisane na liście do sprawdzenia.

  43. Paprykarz pisze:

    zatem mamy kolacje zaplanowana. kawałki wedzonego lososia zamarynowane. – mmmm jaki zapach

  44. Konczi i Szpileczka pisze:

    Lubimy takie dania, o tak!

  45. Marzena Em pisze:

    Ja do tego dodaje jeszcze łososia- mniam:)

  46. Agnieszka Terka pisze:

    makaron pycha…. ale nie lubię szpinaku :-(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php