Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Schab w sosie grzybowym

Schab w sosie grzybowym

Schab można przygotować na wiele sposobów. Tym razem proponuję przepis na kruchy schab w aromatycznym sosie grzybowym. Zestawiony z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną będzie wyśmienitym daniem obiadowym.

Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście grzyby. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. Sięgam po podgrzybki, do tego cebula, czosnek i śmietana. Sos sprawdzi się także jako dodatek do innych dań mięsnych.

Składniki

  • 600 g schabu bez kości
  • 500 g świeżych grzybów
  • 300 ml bulionu jarzynowego lub wody
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.

  2. Cebulę posiekaj. Na maśle podsmaż połowę pokrojonej cebuli i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku.

  3. Dodaj schab. Podsmaż  po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.

  4. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. Na drugiej patelni na maśle zeszklij resztę pokrojonej cebuli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

  5. Dodaj grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.

  6. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą, pieprzem do smaku.

  7. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.

  8. Do garnka ze schabem dodaj sos grzybowy i gotuj razem na małym ogniu przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły.

  9. Podawaj posypane natką pietruszki.

tagi: , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Schab w sosie grzybowym”

  1. Basiowiec pisze:

    Świetny przepis. Obiad zachwycił mojego męża i 2 letniego synka.

  2. Ania pisze:

    Tomku,
    przepis bardzo fajny, u mnie na kaniach, wyszło smacznie
    Mam tylko prośbę, żeby doprecyzować w przepisie kiedy i gdzie dodać tymianek, jak podzielić ilość wody , ile do schabu, a ile do grzybów. Mi wyszło intuicyjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php