Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku – kapusta kiszona. Jest doskonała w każdej wersji. Dziś proponuję placki z kapustą w roli głównej z dodatkiem orzechów laskowych.

Jest to kolejny pomysł na danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka składników i gotowe.

Czas przygotowania

ok. 30 min + 15 min smażenie

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 160 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 cebula
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych
  • jajko
  • liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku
  • olej
  • kilka łyżek śmietany, natka pietruszki do podania

Placki z kapusty kiszonej

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), pokrój, wrzuć do garnka i zalej wodą ponad jej powierzchnię.

  2. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Do gotującej się kapusty dodaj liść laurowy.

  3. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na łyżce oleju, dodaj do kapusty wraz z orzechami.

  4. W misce sporządź ciasto z mleka, mąki i jajka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  5. Ugotowaną kapustę odcedź na sitku i dodaj do ciasta. Dopraw solą i pieprzem. Z przygotowanej masy na rozgrzanym oleju usmaż małe placki.

Placki z kapusty kiszonej

Podobne przepisy

tagi: , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Placki z kiszonej kapusty”

  1. justynkaStach pisze:
    1

    przepis fajny ale mnie nie wyszły :-( były surowe w środku a długo smarzyłam pozdrawiam

  2. Pine Square pisze:
    5

    przy zblendowaniu/roztarciu niegotowanej kapusty i dodaniu takiej do ciasta, placki zachowują charakterystyczny, „mocny” smak :)

    • Umiejący czytać pisze:

      To pozostaje wspolczuc umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. wyraznie jest napisane by ja troche GOTOWAC, wiec twoj efekt byl wiadomy.

  3. Fleurka pisze:

    Zrobiłam, placki wyszły pyszne i wcale nie mdłe. Kapustę miałam własnej roboty, a zamiast orzechów laskowych wzięłam włoskie, bo tylko takie miałam. Jak dla mnie – super przepis.

  4. ee50 pisze:

    POMYSŁ CIEKAWY. SPRÓBUJĘ.

  5. Tomek Lach pisze:
    5

    Ja w przeciwieństwie to Aniut nie mam wątpliwości, że to bardzo fajny przepis – zrobiłem te placki w ostatni weekend i wyszło rewelacyjnie, choć fakt, że trzeba przyprawić wedle własnych upodobań żeby nie było za mdłe – dużo zależy od jakości kiszonej kapusty – prawdziwa kiszona kapusta z całą pewnością nie będzie mdła w smaku nawet po przepłukaniu i ugotowaniu.

  6. aniut pisze:
    1

    Nie polecam przepisu. Placki wyszły bez smaku (a przyprawiałam dużo), zapychające i mdłe. Wyszło bardzo dużo ciasta, które jest właściwie głównym składnikiem placków. Widziałam gdzieś przepisy z dodatkiem ziemniaków i chyba to byłby lepszy wybór. Pomysł na dodanie orzechów bardzo fajny.

  7. i am emilia pisze:
    5

    pycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php