Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Szpinak w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Dziś proponuję pyszną zupę krem z zielonymi listkami w roli głównej.

Sam szpinak przygotowany w domu może być mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Zupę wzbogaciłam serem ricotta, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Dobrze przyrządzony szpinak smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania

ok. 40 minut

Składniki

  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 125 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Zupa krem ze szpianku

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.

  2. Do garnka z grubszym dnem wlej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i całość podsmaż.

  3. Do garnka dorzuć opłukany szpinak. Podlej wywarem i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

  4. Zestaw garnek i zmiksuj zupę na gładki krem razem z serkiem ricotta.

  5. Zupę dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa krem ze szpianku

Krem ze szpinaku możesz podawać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Dobrze smakuje także z jajkiem ugotowanym na twardo.

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

9 odpowiedzi na “Zupa krem ze szpinaku”

  1. Babsi pisze:
    5

    Pyszna, ale zamiast ricotta dodałam serek philadelfia

  2. Lukas pisze:

    Polecam zupe z kiszonego szpinaku . :)

    sam kisze szpinak z czosnkiem, smakuje i pachnie fantastycznie .

  3. dominika pisze:

    a czy ricotte mogę zastąpić serkiem topionym ?

  4. zosia pisze:

    ile mrożonego szpianku dodać zamiast świeżego?

  5. Ola pisze:

    Ta zupa gosci u nas od lat ale bez ricotty (dodaWalam smietane wczesniej) ale i tàk samo smaczna. Pozdrawiam

  6. Marko pisze:

    Witam!
    Czy mozna zrobić ze szpinaku mrożonego??

  7. Dorota pisze:

    Bardzo lubię zupę szpinakową :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php