Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Papryka marynowana

Papryka marynowana

Marynowana papryka jest pozycją obowiązkową na tegorocznej liście przetworów. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.

Papryka marynowana z tego przepisu  jest zawsze pyszna i chrupiąca. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych. Do swoich słoiczków dorzucam – cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dzięki dodatkom nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Czas przygotowania

ok. 30 minut

Składniki

Z podanych proporcji uzyskasz 3 małe słoiczki.

  • 900 g czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach
  • zalewa – 1/2 szklanki octu, 3 szklanki wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, oliwa z oliwek

Papryka marynowana

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Zalewę pozostaw do przestudzenia.

  2. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

  4. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – 3 plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie i 3 ziarenka pieprzu.

  5. Do słoików włóż kawałki papryki, zalej przestudzoną zalewą i dodaj po 1 łyżce oliwy.

  6. Słoiki zakręć i ustaw w dużym garnku wyłożonym ściereczką (zachowaj odległość między słoikami). Zalej wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.

  7. Pasteryzuj przez ok. 10 minut od czasu zagotowania wody.

  8. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną.

Papryka marynowana

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 odpowiedzi na “Papryka marynowana”

  1. Karolina pisze:

    Smaczna wyszła przepis polecam

  2. Julian pisze:

    Czy to jest przepis na 900 g papryki zważonej całej z pestkami i ogonkiem czy może 900 g obranej i oczyszczonej papryki ?

  3. Piotr pisze:
    5

    Super przepis, zrobiłem bez cebuli wyszło ekstra polecam.

  4. Dadula pisze:
    5

    Super przepis. Robię już drugi raz. Myślę że tajemnica tkwi w proporcjach. Pozdrawiam

  5. Magda Lena pisze:

    Po prostu rewelacja :)

  6. iza pisze:

    Delikata, lekko słodkawa, octu w sam raz, wyszła super !!! a jak pachnie !!!

  7. Grześ pisze:

    Ile oliwy dać?powiedzmy na litr zalewy?

  8. Tini pisze:
    5

    Ja robię bez cebuli. Przepis rewelacja!

  9. Beata pisze:
    5

    Świetny przepis idealny

  10. mopswkuchni pisze:
    5

    Może i mnie uda się ją zrobić w tym sezonie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php