Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sos czosnkowy

sos-czosnkowy-2

Kremowy i bardzo aromatyczny sos czosnkowy to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się do mięs z rusztu, pieczonych ziemniaków czy innych grillowanych warzyw. Sporządzany na bazie jogurtu naturalnego i wzbogacony ziołami.

W moim menu (zwłaszcza w sezonie grillowym) to pozycja obowiązkowa. Jak zrobić taki sos czosnkowy?

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.

  2. Następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. Możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. Dla mnie delikatny posmak jest lepszy.

  3. Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.

  4. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu.

  5. Odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.

 

sos-czosnkowy-1

Jak widzisz wystarczy naprawdę niewiele, by urozmaicić smak wielu potraw. Ciężko wymienić wszystkie dania, z którymi sos czosnkowy dobrze się komponuje.

Smacznego!

tagi: , , ,

Ilość komentarzy: 32 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

32 odpowiedzi na “Sos czosnkowy”

  1. Irmina pisze:

    Można dać jogurt grecki + fetę + troszkę czosnku i doprawić do smaku.pozdrawiam Pana dania są pyszne i chce się je zjadać.

  2. Aga pisze:

    Przepyszny,nasz ulubiony. Za każdym razem przy grilu króluje na stole , wszystkim bardzo smakuje :) Robię go również do smażonych na grilu elektrycznym filetów z kurczaka. Wspaniałe połączenie smaków.

  3. Marta pisze:

    Latwy i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo dobry :)

  4. Patryk pisze:

    Pysznie jak u Mamy

  5. Dantag pisze:

    Zbyt skomplikowane. Biorę Ketchup.

  6. Vjaceslav pisze:

    Cukier tam nie jest potrzebne, prawda, niema sensu. Tym bardziej że właśnie zrobiłem i wyszedł mi slodky, za miast czosnku, czuje słodycz. Tak to jest dobry, tylko cukier odstawić.

  7. Katarzyna Kujawz pisze:

    Rewelacja, najlepszy sos jaki robiłam, wszystkim smakuje. Dziękuję za przepis.

  8. Sywia pisze:

    no z tym cukrem to przesada… za bardzo kaloryczny
    ja dodaje więcej jogurtu naturalnego – więcej czosnku – 1 mała łyżeczka majonezu dla posmaku + ziola prowasalskie
    i git :D

  9. Małgosia pisze:

    Przepis jest rewelacyjny !! Tylko zamiast majonezu dodałam musztarde. Smak nieziemski ! Dziękuję !!

  10. Bartek Dec pisze:

    Sos z tego przepisu jest naprawdę pyszny

  11. marlena pisze:

    pasuje np do cannelloni z miesem mielonym

  12. Bogda pisze:

    Szybki sposób a sos bardzo dobry. Jak nie ma majonezu można go zastąpić 1/2 łyżeczki musztardy i taką samą ilością oleju co jest jogurtu- wszystko ubić mikserem lub trzepaczką.

  13. Tomalo pisze:
    5

    Świetny przepis! Ta odrobinka cukru w sosie robi diametralną różnicę. Co prawda nie miałem ziół prowansalskich, aczkolwiek dodałem ociupinkę bazylii, pieprzu ziołowego i ziół do sałatek i wyszło znakomicie. Właśnie tego smaku szukałem, dzięki! :)

  14. Pauluna pisze:

    Wg mnie cukier jest nie potrzebny bo majonez sam w sobie jest słodki…;) no ale jak kto lubi ;)

  15. Moniaak pisze:
    5

    Świetny przepis. Lepiej parę minut poświęcić na zrobienie sosu samemu, niż iść na łatwiznę i korzystać z paczkowanych sosów.

  16. Anna M. pisze:

    Mnie bardzo się podoba

  17. Paulina pisze:

    Świetny sos! Raz wypróbowałam i teraz robię go za każdym razem :)

  18. Amelia Dominiak pisze:
    5

    Naprawdę bardzo polecam

  19. Werciatka pisze:

    Sos wyszedł pyszny. Super przepis! Dodałam jeszcze trochę koperku i wszystkim smakował. Polecam wszystkim.

  20. Agata pisze:
    5

    Świetny przepis na sosik czosnkowy. Gratuluję pomysłu i polecam wszystkim gotującym. Dzięki temu przepisowi udało mi się zrobić smaczny dodatek do kurczaczka w płatkach kukurydzianych ze składników, który każdy ma w swoich kuchennych szafkach.

  21. Zuzanna pisze:
    5

    Ja też zamiast ziół dodaję suszony koperek. Do tego pół łyżeczki ostrego ketchupu, paprykę ostrą i słodką. Nie dodaję cukru, za to dużo dużo więcej czosnku, bo wszyscy w domu uwielbiają :)

  22. basia pisze:
    5

    Zamiast ziół dodaję bazylie, nie dodaje cukru a zamiast jogurtu dodaję śmietanę i też jest pysznie!

  23. pawel pisze:

    Super przepis.. Zamiast czosnku dodaje pietruszke przecisnieta przez praske tez wszystkim smakuje

  24. Kristo 13M pisze:

    Mój sos bez majonezu jogurt naturalny mały 3-4 ząbki czosnku wygniecione praską zioła prowansalskie łyżeczka do herbaty wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny można posolić i dodać pieprz ziołowy.

  25. Małgonia pisze:

    robię na jogurcie greckim , zamiast ziól dodaje koperek….wszystkim smakuje:-)

  26. jz pisze:

    Pyszny, robię prawie tak samo, zamiast ziół prowansalskich dodaję koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php