Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. Urozmaicam nimi potrawy i staram się korzystać z różnorodności sosów obecnych w tradycyjnej kuchni polskiej. Właśnie sos pieczarkowy od zawsze cieszy się ogromną popularnością, a przy tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Dziś proponuję klasyczny sos o kremowej konsystencji, którego głównym składnikiem są pieczarki. Do tego cebula, czosnek i śmietana. Sos w takim wydaniu doskonały dodatek do wielu dań. Sprawdza się do mięs, makaronów, kasz, klusek, placków ziemniaczanych czy ziemniaków.

Czas przygotowania

ok. 30 minut

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sos pieczarkowy

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

  3. Do cebuli i czosnku dodaj kolejną łyżkę masła i dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć ogień i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.

  4. Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie zestaw z ognia.

Sos pieczarkowy

Sos możesz przygotować z każdych grzybów. Najsmaczniejsze to borowiki, podgrzybki i kurki, ale mogą też być kanie, maślaki.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

7 odpowiedzi na “Sos pieczarkowy”

  1. Marta pisze:

    A jak nie mam śmietany 30% tylko mam 18%. To czym zastąpić?

  2. NATALIA pisze:

    PROSTY SMACZNY PRZEPIS ;) SOS WYSZEDŁ REWELACJA

  3. Waldek pisze:
    5

    Dziekuje, super przepis. Dzisiaj zrobilem sos pierwszy raz i wszystkim bardzo smakował. Pozdrawiam

  4. Bajtek pisze:
    5

    Super pycha

  5. jan pisze:
    2

    Chyba za mało wody tam jest

  6. Stabeuszka pisze:

    Polecasz śmietanę 30% czy śmietankę 30%? Jest pewna rozbieżność w przepisie, a wiem, że mają różną konsystencję etc:)

  7. aska pisze:
    5

    Pyszny sos, właśnie go jem. Tylko, że właściwie to sosu tam niewiele, przeważają grzyby, tak na bogato. Ale pyszne wyszło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php